א. שמואלי, רובינסקי ושות’ משרד עורכי דין (1)
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

דימום אחרי לידה

דימום לאחר לידה הוא מהלך תקין של הגוף במטרה להביא לשיקום וריפוי הגוף לאחר תהליך ההיריון והלידה. עם זאת, דימום חריג ומאסיבי לאחר  לידה הוינו מסוכן ועלול לגרום  לפגיעה בפריון האישה ויתרה מכך אף לסכנת חיים  . לכן, קיימת חשיבו רבה כי  המעקב אחר אישה שילדה יעשה  על ידי הצוות הרפואי בצורה מקצועית ללא לקיחת סיכונים מיותרים. אך לצערנו, לא תמיד כך הדבר.

במאמר זה נתייחס לפיזיולוגיה של גוף האישה לאחר לידה, כמה זמן נמשך דימום לאחר  לידה במצב תקין ? מה נחשב לדימום מאסיבי לאחר לידה ומה הם הגורמים האפשריים לכך? נתעמק בחשיבות המעקב אחר היולדת ובסיבוכים האפשריים שעלולים להיגרם כתוצאה מהעדר אבחון ומתן טיפול ראוי בזמן, מהם הטיפולים האפשריים להפסקת דימום אחרי לידה? בנוסף, נתייחס לשאלה החשובה- האם דימום לאחר  לידה נחשב לרשלנות רפואית המקימה זכות פיצוי ליולדת ולבני משפחתה? כל התשובות במאמר זה.

הבנת הפיזיולוגיה של גוף האישה לאחר לידה

לאחר הלידה, שרירי הרחם מתכווצים להתכווץ ולכך יש מספר סיבות טובות: האחת, סיוע בהוצאת השלייה. השנייה, השבת  הרחם לגודלו הטבעי. השלישית, חסימת כלי הדם ועצירת הדימום שנוצר.

מהי הסיבה בגינה נוצר דימום? עם היפרדות השליה מהרחם, נותר האזור בו הושרשה השליה עם כלי דם ורידיים ועורקיים פתוחים. יודגש בעניין זה כי  אספקת הדם לרחם בסוף ההיריון הינה גדולה מאד, והזרימה בחלל הבין-סיסי-Intervillous Space – היא כ-600 מ"ל דם בדקה.

עם זאת, לגוף קיימים מנגנוני הגנה למניעת דימום מאסיבי  ביניהם שרירי הרחם המקיפים את כלי הדם הרחמיים, וכן  מנגנוני הקרישה בגוף האישה אשר נכנסים לפעולה ומסייעים במניעת  דימום מוגבר לאחר  הלידה.

יש לציין כי דימום לאחר  לידה הינו תקין ומהווה חלק מן ההמהלך הטבעי של הגוף לריפוי "הפצע" שנותר במקום היפרדותה של השיליה מדופן הרחם.

מהו משך הזמן של בו נמשך דימום לאחר לידה ומה מהלכו? בימים הראשונים לאחר הלידה הדימום יהיה בכמות רבה יותר ואולם לאחר כ- 10 ימים הדימום צפוי לקטון ולהיעלם לחלוטין עד לתקופה בת חודש ימים.

דימום בכמות מאסיבית וחריגה, כמו גם דימום חודש אחרי לידה עלול להוות סימן למצב שאינו תקין.

מה נחשב לדימום מאסיבי לאחר לידה המחייב בדיקה וטיפול מתאים?  בלידה ואגינלית- כאשר היולדת מאבדת למעלה מ- 500 מ"ל דם. בלידה קיסרית- 1,000 מ"ל דם ומעלה. אינדיקציה נוספת העשויה להצביע על איבוד דם מאסיבי היא ירידה בשיעור  ההמוגלובין של היולדת. לרוב ירידה של למעלה מ- 10% עשוי להיחשב כנתון אשר יכול לרמז על דימום חריג לאחר  לידה.

 

 

דימום לאחר לידה והגורמים האפשריים להיווצרותו

למרות המנגנונים הטבעיים הקיימים בגוף האישה אשר פועלים לחסימת כלי הדם ולהגנה כנגד הווצרות דימום מאסיבי , דימום חריף לאחר לידה המכונה גם Acute Post Partum Hemorrhage (ובקיצור APPH) עלול  להתרחש והוא אחד מסיכוני הלידה הקיימים. נהוג לחלק את הגורמים לדימום חריג לאחר לידה, APPH, ל- 2 סוגים:

1) גורם טבעי לדימום אחר לידה – למשל חוסר התכווצות תקינה או רפיון של הרחם בשל אנטומיה רחמית, או הפרעות בקרישת הדם.

2) גורם לא טבעי לדימום אחר לידה-  העלולה להיות קשורה להתנהלות הצוות הרפואי המטפל הינה סיבוכים במהלך הלידה. לדוגמא גרימת קרע או חתכים ברחם, רקמת שליה שנותרה ה וסיבוכים נוספים הקשורים להתערבויות בלידה.

למעשה, כל מצב רפואי אשר משבש את הפעלת המנגנון האמור עלול להביא לדימום מאסיבי ובהתאם לסכן את חיי היולדת. זיהוי הגורם לדימום מאסיבי לאחר לידה הוא חיוני לבחירת מהלך הטיפול המתאים ומניעת החרפה נוספת במצבה של היולדת.

החשיבות של מעקב אחר יולדת וסיבוכים אפשריים

ניטור צמוד ומעקב אחר האם בימים הראשונים לאחר הלידה, חיוני לגילוי מוקדם של תסמיני סיבוכים אפשריים, לרבות דימום חריג. כחלק מבדיקות המעקב השגרתיות יש לעקוב באופן קבוע אחר סימנים חיוניים של היולדת כגון לחץ דם, קצב לב וריווי חמצן, תוך שימוש במקדמי זהירות גבוהים במיוחד. בנוסף, הצוותים הרפואיים צריכים להעריך את טונוס הרחם של היולדת , כמות הדימום הנרתיקי ותחושתה הכללית , על מנת  לזהות סימני אזהרה מוקדמים לאחר לידה.

על הצוות הרפואי לקחת בחשבון שדימום מסיבי לאחר לידה יכול להתרחש באופן פתאומי ומידי לאחר הלידה אך גם עלול להתרחש באופן הדרגתי ולכן על הצוות הרפואי להיות ערניים ולשים לב לשינויים האפשריים.

אי מעקב והתערבות נאותים, בעיתוי הנדרש, במקרים של דימום מוגבר אחרי לידה עלולים להוביל להחמרת הדימום, לסיבוכים חמורים, כולל הלם היפו-וולמי, קרישה תוך-וסקולרית מפושטת (DIC), העלולים להביא לכך כי לא יהיה מנוס מביצוע כריתת הרחם וכתוצאה מכך יגרמו ליולדת בעיות פריון ויתרה מכך סיכון חייה

במקרה של אבחון דימום חריג, על הצוות הרפואי לתת מענה הולם, באופן מידי וללא דיחוי.

 האם דימום אחרי לידה נחשב לרשלנות רפואית?

במקרים בהם מופיע דימום מאסיבי לאחר לידה אשר לא טופל כיאות כגון בשל אי מעקב נאות אחר מצבה של היולדת ואי אבחון הדימום בזמן, עיכובים בהתחלת הטיפול או אי מתן טיפול ראוי או סיבוכים ורשלנות במהלך הלידה, יתכן ויהיה מדובר במקרה של רשלנות רפואית של הצוות הרפואי המטפל.

בכל אחד מהמקרים הללו, מומלץ לפנות לעו"ד לדיני נזיקין המתמחה בתחום הרשלנות הרפואית לצורך בחינת עובדות המקרה והערכת סיכויי התביעה.

לעיתים המעמסה הנפשית הנגרמת כתוצאה מהטיפול השגוי והנזק שנגרמו מונעים מהיולדת לפנות לבירור מצבה המשפטי, עם זאת חשוב להבין שככל ואכן התקיימה רשלנות רפואית הרי שהדין הוא שמעניק ליולדת זכויות לפיצוי. פיצוי זה יכול לסייע ליולדת ולבני משפחתה להתמודד עם המצב אליו נקלעו ולעודד את שיקומה של האם ובני משפחתה.

מהם הטיפולים האפשריים להפסקת דימום אחרי לידה?

הטיפול להפסקת דימום לאחר לידה שנישתו להעניק ליולדת אשר סובלת מדימום חריג תלויה בגורם לדימום ובחומרת המצב.

במקרים קלים יותר, התערבויות ראשונות יכולות להיות מתן תרופות לגירוי התכווצויות הרחם והסרה של רקמת השליה שנותרה ברחם האישה. במקרים חמורים, יתכן וידרשו אמצעים פולשניים כמו למשל התערבות כירורגית או אימוביליזציה של עורק הרחם. במצבים חמורים ביותר יתכן ותידרש אפילו כריתת רחם האישה על מנת להציל את חייה.

לסיכום

דימום אחר לידה הוא מצב מסוכן שאף יכול להעמיד את חיי היולדת בסכנה. ככל והוא נגרם כתוצאה מרשלנות רפואית של הצוות המטפל כמו אי מעקב סדיר אחר היולדת או אי מתן טיפול ראוי, ייתכן וליולדת ולבני משפחה מגיע פיצוי שיכול לסייע להם רבות. משרד עו"ד א. שמואלי הוא משרד נזיקין המתמחה בתביעות רשלנות רפואית ככלל ובתביעות רשלנות רפואית בלידה ולאחר הלידה, בפרט. פנו אלינו בהקדם לבירור מצב הזכויות המלא והערכת סיכויי התביעה.

עוד עשוי לעניין אותך

תביעה

אפיזיוטומיה מדיאנית שגרמה לקרע דרגה 3 או 4

עו"ד דין אבי שמואלי   תביעת רשלנות רפואית בלידה חדשה של יולדת עם קרע דרגה 3 או קרע דרגה 4 בלידה הוגשה ע"י משרדנו היום.
תביעה

רשלנות רפואית בלידה שגרמה שיתוק מוחין

דובר בתביעה על רשלנות רפואית בלידה. רשלנות רפואית זו התבטאה בכך שבשלביה המקדמיים של הלידה, בית החולים שיחרר את האם לביתה...

750,000 ₪ להורי העובר שנפטר ברחם אמו

עו"ד שגיא רובינסקי בימים אלה סיימנו תביעה בגין רשלנות רפואית, שהובילה לפטירת העובר ברחם אמו ממש בסוף הריונה. אם לתמצת במשפט אחד את רשלנות הצוות