א. שמואלי, רובינסקי ושות’ משרד עורכי דין (1)
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

גובה הפיצויים עבור אובדן ילד

תוכן עניינים

קטגורית מאמרים: כללי

אובדן ילד הינו הדבר הנורא ביותר שעלול לקרות להורים. באמת קשה לתאר. כאשר פטירת ילד נגרמת כתוצאה מרשלנות של אדם או ארגון או מוסד כלשהו, ניתן להגיש כנגדם תביעת נזיקין.

כמובן, שאין שום סכום שיכול לבטא את האובדן הנוראי או לכפר עליו, אולם הורים רבים חשים כי זה הדבר המינימלי שניתן לעשות על מנת לקבל הכרה אמיתית בעוולה שנעשתה כלפי ילדם.

לעיתים קרובות אנחנו נתקלים בסכומים דמיוניים אשר נפסקים בארה"ב כפיצויים להורים שאיבדו את בנם הפעוט. כך, פורסם בתחילת החודש ב-YNET כי הורים לפעוט בן שנתיים, שנהרג כששידה מתוצרת איקאה התהפכה עליו, קיבלו פיצוים בסך 46 מיליון דולר.

גובה הסכומים שנפסקים בארץ

בישראל, לעומת ארה"ב, שיטת המשפט מבוססת על שופטים מקצועיים ולא על אזרחים שמשמשים כחבר מושבעים, ולכן הסכומים הם יותר שכלתניים ופחות ריגשיים, ומתייחסים למגוון של שיקולים כשקובעים את רף הפיצוי.

בנוסף, בישראל בתי המשפט נוטים שלא לפסוק פיצוי עונשי, אלא במקרים בודדים וקיצוניים, בטענה כי מטרתם של דיני הנזיקין אינה עונשית וכי לשם כך יש את הדין הפלילי.

ראשי הנזק שנפסקים לפיצוי הורים של פעוט שנהרג הינם קבועים ומוגדרים מראש, והסכומים הנפסקים בהם גם הם די קבועים:

פיצוי בגין קיצור תוחלת חיים וכאב וסבל 

פיצוי זה נפסק לעיזבונו של הילד, עבור הכאב והסבל שנגרמו לו בנסיבות פטירתו, ועל אובדן תוחלת החיים שנגרמה לו. פיצוי בראש נזק זה תלוי בנסיבות הפטירה, בשאלה האם נגרם סבל ממושך עד לפטירה ומהי תוחלת החיים שנגזלה מהילד. הוא מכונה גם "נזק לא ממוני".

מאחר ואין נוסחה מתמטית שמאפשרת לחשב את הנזק הזה, ואין שום סכום שיכול באמת לבטא את קדושת החיים, הרי שמדובר בסכום שרירותי, שכל שופט פוסק מרחשי ליבו ויתכן שיהיה פער של מאות אלפי שקלים בין שופט לשופט.

הרף העליון שנפסק בראש נזק זה (משוערך להיום) עמד על סך של כ-1.2 מיליון ש"ח. סכום זה נפסק במקרה של עובר שנפטר 7 שעות לאחר הלידה כתוצאה מרשלנות רפואית בניהול הלידה, במקרה של נערה בת 17 שטבעה בנחל בצפון הארץ במהלך שיט אבובים, במקרה של שתי הנערות שנרמסו באסון ערד ועוד.

לעומת זאת, היו מספר מקרי רשלנות שגרמו לפטירת ילדים, בהם נפסקו סכומים נמוכים בהרבה. למשל, במקרה בו נהרג ילד כתוצאה מנפילה לבור לא מגודר, נפסק פיצוי בראש נזק זה בסך משוערך של כ-470,000 ש"ח בלבד, ובמקרה של הנערים אשר נהרגו כתוצאה מהתמוטטותה של התקרה על ראשם בבית הספר בו למדו בבאר שבע, נפסק סך משוערך של כ-400,000 ש"ח בלבד.

פיצוי בגין אובדן השתכרות בשנים האבודות

פיצוי זה אמור לבטא את ההפסד הכספי לעיזבון המנוח, הנובע מכך שהמנוח נפטר בטרם עת ולכן לא יעבוד, ולא יחסוך כסף בעתיד. זהו ראש נזק שקיבל הכרה רק בשנת 2004.

לפי ההלכה, שיעור החיסכון המקובל לגבי קטינים הינו 30% מהשכר הממוצע במשק, ואותו צריך להוון לפי תוחלת שנות העבודה המלאות שהיו צפויות לקטין (בין הגילאים 21-67), ולבצע היוון כפול שכן הפיצוי ניתן באופן מיידי, ולא מתפרש על פני עשרות שנים קדימה.

כך למשל, כיום, השכר הממוצע במשק עומד על סך של 10,500 ש"ח, ובתוספת הפרשות לפנסיה ותנאים סוציאליים – 11,760 ש"ח. 30% מכך (שיעור החיסכון) – 3,528 ש"ח. אם נניח שהפעוט שנפטר היה בן 3, כי אז היוון הסכום ל- 46 שנות עבודה, והיוונו הכפול לעוד 18 שנים (לכשהיה מגיע לגיל 21) יביא את ביהמ"ש לפסוק בראש נזק זה פיצוי בסך של 620,000 ש"ח.

פיצוי עבור נזק נפשי להורים

על פי הדין בישראל, למרות שבעקבות פטירת ילד נגרם להורים כאב וסבל קיצוני, הרי שמשיקולים משפטיים, חברתיים וכלכליים שונים, הם לא זכאים לפיצוי עבור הכאב והסבל האישיים שלהם (להבדיל מהכאב והסבל של הילד שנפטר).

חריג לכך הוא במקרה שנפטר עובר בעודו ברחם (ואז הנזק נחשב כנזק ישיר של ההורים), ובמקרים בהם ההורים מוכיחים, באמצעות חוו"ד של פסיכיאטר, כי נגרמה להם נכות נפשית עקב פסיכוזה או נוירוזה, עם שיעור נכות קבוע ומשמעותי (לפחות בשיעור של 15%).

מעבר לכך, נקבעו מספר תנאים לזכאות לפיצוי, שהם: זהות התובע (במקרה של הורה מתקיימת כמובן הקרבה הנדרשת), התרשמות ישירה מן האירוע המזיק, מידת הקרבה של הניזוק בזמן ובמקום לאירוע המזיק, ועוצמת הנזק, כפי שהוסבר.

כפי שניתן להתרשם, במקרים רבים לא מתקיימים התנאים המזכים את ההורים בפיצוי עבור כאבם וסבלם שלהם – כניזוקים ישירים, עקב פטירת ילדם במעשה עוולה.

הפיצוי בישראל במגמת עלייה

הסכומים הנפסקים בישראל עקב אירוע נזיקי שגרם לפטירת ילד, רחוקים שנות אור מהפיצויים הנפסקים בארה"ב.

יחד עם זאת, בשנים האחרונות קיימת מגמה של הגדלת הסכומים הנפסקים בגין נזק לא ממוני, ובמתן פיצוי עבור הפסדי השכר בשנים האבודות.

הסכומים הנפסקים בארץ יכולים לנוע סביב סך של כשני מיליון ש"ח – בתלות בגיל הילד שנפטר, נסיבות הפטירה והסכום שנפסק עבור הנזק הלא ממוני של הילד. לכך יכול להתווסף סכום עבור נזק נפשי שנגרם להורים כניזוקים ישירים.

עוד עשוי לעניין אותך

הצלחה, פשרה, תביעה

פיצוי בסך 1.6 מיליון ש"ח ליולדת עם קרע דרגה 4 בלידה

עו"ד אבי שמואלי   אנו מעדכנים כי בימים אלו הושגה פשרה בתביעת רשלנות רפואית בלידה שניהלנו נגד משרד הבריאות (ביה"ח הילל יפה) בעניין קרע דרגה...
תביעה

תביעה חדשה - רשלנות רפואית בלידה שהובילה לכריתת רחם

מקרה נוסף של תביעת רשלנות בלידה, הוגשה לאחרונה ע"י משרדנו. להלן פרטי רקע, וכן פרטים בנוגע לתביעה עצמה. רקע אחד מסיכוני הלידה הינו התפתחות דימום...
פשרה, תביעה

סיום בפשרה של שני תיקי קרע דרגה 4 בלידה

השבוע הסתיימו בפשרה במשרדנו שתי תביעות רשלנות רפואית בלידה שעסקו בקרע דרגה 4 שנגרם ליולדת במהלך הלידה.