א. שמואלי, רובינסקי ושות’ משרד עורכי דין (1)
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

רשלנות רפואית בלידה

בעולם המודרני, הלידה היא הליך רפואי לכל דבר ועניין בו היולדת נסמכת על המקצועיות, הניסיון והידע של בית החולים והצוות המטפל. לצערנו, יש לא מעט מקרים של לידות שמסתיימות בטרגדיה דווקא כתוצאה מהטיפול השגוי שהיולדת ו/או היילוד קיבלו במהלך הלידה או אחריה. מקרים אלה מוגדרים על פי רוב כרשלנות רפואית בלידה. יולדת שנפגעה במהלך הלידה או שילדה תינוק שנפגע כתוצאה מטיפול לקוי של הצוות הרפואי רשאית להגיש תביעת רשלנות רפואית כנגד בית החולים והצוות שטיפל בה.

 

מטבע הדברים מדובר בנושא שלא קל להתמודד איתו, לכן הכנו סקירה, מתוך ניסיונו הרב של משרדנו המתמחה תביעות מסוג זה, שתאפשר ליולדת ולבני משפחתה לקבל הכוונה מה עומד בפניהם, מדוע מומלץ לבחור בעו"ד שהתמחותו היא רשלנות רפואית בלידה, איך נראה הליך משפטי שכזה, ומה עליהם לדעת מראש.

מדובר, בכל מקרה, בסקירה כללית שאינה מהווה יעוץ משפטי, ובכל מקרה פרטני מומלץ להיות מלווה על ידי עו"ד רשלנות רפואית בלידה הבקיא בתחום.

 

מהי רשלנות רפואית בלידה?

נתחיל מהתחלה. "רשלנות רפואית" הינו מושג משפטי כללי המתאר מצב שבו הטיפול הרפואי שניתן למטופל אינו עומד בסטנדרטים הנדרשים וכתוצאה מכך נגרם למטופל נזק. מאחורי מושג זה עומדת קשת שלמה של עילות וטענות, שבהתבסס עליהן ניתן לחייב מטפל רפואי לשלם למטופל פיצוי כספי עבור נזק שנגרם לו בעקבות טיפול רפואי.

רשלנות רפואית יכולה להתבטא, בין היתר:

-בטיפול הרפואי עצמו, כולל באבחנת מצב המטופל, ובהיעדר מתן טיפול מתאים;

-בטיפול הסיעודי שניתן עקב/אגב הטיפול הרפואי;

-בהסבר שניתן למטופל קודם הטיפול הרפואי;

-ובדברי ההסבר והייעוץ שסופקו למטופל ע"י המטפל.

 

"רשלנות רפואית בלידה" משמעה טיפול שניתן ליולדת במהלך הלידה, שלא עמד בסטנדרט הנדרש, ושגרם נזק ליולדת ו/או לתינוק.

"רשלנות רפואית לידה" הינו מונח כללי הכולל בתוכו לא מעט מקרים, כך לדוגמא פענוח לא נכון של מוניטור ואי מתן תשומת לב לאותות מצוקה של העובר, עיכוב ביילוד עובר שנמצא במצוקה, בחירה בשיטת לידה לא נכונה למרות מצוקתו של העובר, מחדל מלבצע בדיקות במהלך הלידה, מחדל מלעדכן יולדת בכך שהמשך הלידה כרוכה בסיכון גבוה לנזק שייגרם לה עצמה או לעובר ובאפשרות לעבור, לכן, לניתוח קיסרי, היעדר רופא בכיר בחדר כאשר נוכחותו נדרשת ועוד.

משרד עורכי הדין א. שמואלי מתמחה בטיפול בתביעות של רשלנות רפואית בלידה, שמהוות תת קטגוריה של רשלנות רפואית כללית.

כחלק מהטיפול בתביעות רשלנות בלידה, נעזר משרד עורכי הדין א. שמואלי בטובי המומחים הרפואיים בארץ, בין מתחום הגניקולוגיה והילוד, תחום נוירולוגיית ילדים, תחום הנאונטולוגיה (טיפול בילודים), או מתחום המיילדות הסיעודיות (Midwifery).

תביעות רשלנות רפואית בלידה מוגשות במקרים בהם המעקב או הטיפול שניתן ע"י הצוות המיילדותי לאורך הלידה אינו עומד בנדרש, כשכתוצאה מכך נגרם במהלך הלידה (או בסמוך לאחריה) נזק ליולדת או לעובר. בהעדר טיפול רפואי מתאים בזמן הנכון, גם היולדת וגם התינוק חשופים לפגיעה ברמות קושי שונות.

רשלנות רפואית בלידה יכולה להיות במקרים בהם היולדת או התינוק נפגעו בגלל חוסר תשומת לב, אי ביצוע בדיקות מתאימות, הימנעות מנקיטת פעולות מסוימות, וכן ביצוע פעולות לא נכונות של הצוות המיילדותי.

 

בתביעה תקדימית של המשרד בנושא רשלנות רפואית בלידה נפסק פיצוי בסך 3.1 ₪ ליולדת עם קרע דרגה 4

תביעת רשלנות רפואית לידה

לצערנו מגוון המקרים והדוגמאות הוא רחב ולכן בכל מקרה, גם אם המקרה שלכם לא הוזכר לעיל, מומלץ להתייעץ בהקדם האפשרי עם עו"ד רשלנות רפואית בלידה המתמחה בתחום על מנת שיבחן את נסיבות המקרה ויעריך את סיכויי התביעה.

במסגרת התביעה על התובעים להוכיח כי הגורם הישיר לנזק הוא הרשלנות של הצוות הרפואי וכי אם זה היה פועל אחרת הנזק היה נמנע. לצורך ביסוס התביעה יש להגיש לבית המשפט חוות דעת של מומחה בתחום הגניקולוגיה והמיילדות אשר תתמוך בטענות התביעה לפיה הצוות הרפואי סטה מסטנדרט הזהירות הנדרשת ממנו, מהפרוטוקולים המקובלים ומ"מבחן הרופא הסביר" (יוסבר בהמשך המאמר).

באם התביעה תצליח להוכיח את טענותיה, התובעים עשויים להיות זכאים לפיצויים משמעותיים, לרבות הוצאות רפואיות, עלויות שיקום והפסדי השתכרות, הכל בהתאם לנזק הנגרם.

סוגי תביעות רשלנות רפואית בלידה

  • תביעות לגבי מצוקה עוברית שנוצרת בתוך תהליך הלידה, ובשל רשלנות רפואית בלידה אינה מזוהה או מטופלת כנדרש ע"י חילוצו המהיר של העובר שניתוח קיסרי, כשתוצאה מכך העובר יוצא עם פגיעה מוחית קשה שמתבטאת, בד"כ, במחלת שיתוק מוחין – CP.
  • תביעות לגבי לידה שמסתיימת בקרע אימהי חמור – קרע דרגה 4 או קרע דרגה 3 – וזאת כתוצאה משימוש בטכניקות לא מתאימות (הפעלת לחץ פיזי על בטן היולדת), או כתוצאה מביצוע לידה מכשירנית – לידת ואקום או מלקחיים שממנה ניתן וצריך היה להימנע, או כתוצאה מחוסר התערבות מתאימה והפנייה לניתוח קיסרי למרות גורמי סיכון ומהלך לידה לא תקין.
  • תביעות לגבי לידה שמסתיימת בפטירה עוברית (פטירה של העובר בתוך הרחם), וזאת כתוצאה מרשלנות רפואית שהתבטאה באי מתן תשומת לב לסימני אזהרה עובריים או באי ביצוע בדיקות מתאימות ובתכיפות המתאימה.
  • תביעות לגבי לידה שבשל רשלנות רפואית במעקב אחר מצב הדימום אצל היולדת מסתיים בכריתת רחם.
  • תביעות לגבי לידה או ניתוח קיסרי שבשל רשלנות רפואית מסתיימת בכך שבעת סיומה לא מאובחן כי ברחם נותרה שארית שליה, מה שלאחר מכן יכול להוביל לסיבוכים ונזקים ליולדת, כדוגמת נזק לרירית הרחם ותסמונת אשרמן.

תביעת רשלנות רפואית לידה

לצערנו מגוון המקרים והדוגמאות הוא רחב ולכן בכל מקרה, גם אם המקרה שלכם לא הוזכר לעיל, מומלץ להתייעץ בהקדם האפשרי עם עו"ד רשלנות רפואית בלידה המתמחה בתחום על מנת שיבחן את נסיבות המקרה ויעריך את סיכויי התביעה.

במסגרת התביעה על התובעים להוכיח כי הגורם הישיר לנזק הוא הרשלנות של הצוות הרפואי וכי אם זה היה פועל אחרת הנזק היה נמנע. לצורך ביסוס התביעה יש להגיש לבית המשפט חוות דעת של מומחה בתחום הגניקולוגיה והמיילדות אשר תתמוך בטענות התביעה לפיה הצוות הרפואי סטה מסטנדרט הזהירות הנדרשת ממנו, מהפרוטוקולים המקובלים ומ"מבחן הרופא הסביר" (יוסבר בהמשך המאמר).

באם התביעה תצליח להוכיח את טענותיה, התובעים עשויים להיות זכאים לפיצויים משמעותיים, לרבות הוצאות רפואיות, עלויות שיקום והפסדי השתכרות, הכל בהתאם לנזק הנגרם.

 

הכרעת בית המשפט בנושא רשלנות בלידה

על מנת להכריע – האם במקרה מסוים ארעה רשלנות רפואית בלידה בדרך בה טופלו היולדת ו/או היילוד ע"י רופאם – משתמשים בתי המשפט ב"מבחן הרופא הסביר".

במסגרת זו נבחן, בין היתר:

האם במהלך הלידה נעשו כל הבדיקות הנדרשות, והאם קבלת ההחלטות נעשתה כשכל הממצאים הרלבנטיים עומדים בפני הצוות;

האם החלטות הרופא המסוים התבססו על שיקולים סבירים, כמו גם על ידע עדכני הנתמך בספרות מקצועית ובניסיון קודם;

האם פעולותיו של הרופא המסוים נעשו ברמה שתאמה את הנורמות המקובלות אותה עת בעולם הרפואה מצד אחד, ואת ציפיותיה של מערכת המשפט מצד שני;

והאם הרופא נקט בכל אמצעי הזהירות שבהם צריך היה לנקוט רופא סביר.

 

סיטואציה מסוג זה מצריכה עורך דין רשלנות רפואית בלידה

הקביעה כי במקרה מסוים ארעה רשלנות רפואית נגזרת מהשאלה: האם בנסיבות העניין הרופא נהג כרופא סביר? כמו גם ממענה על שאלות נוספות הנוגעות, למשל, להיקף המידע שהועמד לרשות המטופל טרם הטיפול הרפואי. הטיפול בתיקים כנ"ל מצריך היכרות מעמיקה עם הטרמינולוגיה והתחום הרפואי מצד אחד, ועם הוראות החוק והפסיקה המשפטית הרלוונטית, מהצד השני.

אין להמעיט בחשיבות עבודת ההכנה שנעשית על ידי עורך דין רשלנות רפואית בלידה, טרם הגשתה של התביעה על ידו. במסגרת עבודת הכנה זו עליו לאסוף ולבדוק בדקדקנות את כל המסמכים שבתיקיו הרפואיים השונים של המטופלת, וזאת כדי להרכיב, ביחד עם המטופל, את הפאזל העובדתי הרלוונטי על כל חלקיו.

עורך דין רשלנות רפואית בלידה העוסק ומתמחה בתחום זה ידאג לקבל לידיו את כל המסמכים הרפואיים שעוסקים בטיפול שניתן ללקוחה. הוא יידע להפיק מאותם מסמכים רפואיים את מלוא המידע העובדתי והרפואי, ולזהות, במקרים מתאימים, ליקויים ברישום הרפואי.

לאחר מכן יש לפנות ולהיעזר במומחה או במומחים רפואיים מתאימים כדי שאלו יעברו ביד עם עוה"ד על החומר, ויסייעו בגיבוש הטענות הרפואיות שבהתבסס עליהן תוגש תביעת המטופלת. עורך דין רשלנות רפואית בלידה ייעזר במומחים הרפואיים המתאימים, כדי לגבש ולהגיש עבור הלקוח תביעה המבוססת כהלכה על טענות עובדתיות ועילות משפטיות מתאימות, באופן שיאפשר ללקוח למצות את זכויותיו.

לבסוף, עליו לבנות ולנהל כהלכה את תביעת המטופלת באופן שיציג בפני בית המשפט את העובדות השונות, ובאופן שימקד כהלכה את הטענות השונות שמופנות לטיפול הרפואי, וזאת בהסתמך על עדות המומחים והוראות הדין והפסיקה.

 

חוות דעת של מומחה אינה בגדר המלצה – זוהי חובה

לצורך הגשת תביעת רשלנות רפואית, ובוודאי כדי שבית משפט ישתכנע בקיומה של רשלנות רפואית, יש צורך בחוות דעת של מומחה רפואי מתאים, שיסביר מדוע במקרה המסוים פעולותיו או מחדליו של המטפל הרפואי לא תאמו את המצופה. כך למשל, תביעת רשלנות רפואית, שבמסגרתה מבקשים לייחס לרופא מיילד רשלנות בטיפול בלידה, צריכה להסתמך על חוות דעת מתאימה של מומחה למיילדות. לעורכי דין המתמחים ברשלנות רפואית יש גישה למומחים, ועל פי רוב, ככל שעורך הדין מנוסה ובעל שם, כך הוא גם בעל גישה למומחים בעלי שיעור קומה רב יותר.

 

התיישנות תביעת רשלנות בלידה

תביעת רשלנות רפואית הינה מסוג התביעות שאותן יש להגיש לבית המשפט בתוך 7 שנים מהמועד שבו נולדה עילת התביעה, שאחרת התביעה מתיישנת.

ואולם, לעיקרון זה ישנם מספר חריגים, ובכללם זה שמתיר למי שנפגע מרשלנות רפואית בעת שגילו היה נמוך מ-18 שנים, להגיש את התביעה בעצמו עד הגיעו לגיל 25 שנים. היות שכך, כאשר מי שנפגע עקב רשלנות רפואית בלידה הינו התינוק, אזי את תביעתו ניתן להגיש כעיקרון בתוך 25 שנים מהלידה.

בכל מקרה, בשל חשיבותה של סוגיית ההתיישנות ומאחר שלעיתים המדובר בסוגיה שאינה פשוטה, יש להיוועץ בעו"ד מתאים. עו"ד רשלנות רפואית בלידה יספק למטופל את המידע בנוגע למועד התיישנותה של התביעה, וממילא בנוגע לפרק הזמן שעומד לרשות המטופל כדי להכין ולגבש תביעתו.

 

המשמעות של חתימה על "טופס הסכמה"

העובדה שמטופל חתם טרם הטיפול הרפואי על "טופס הסכמה" אינה מהווה משום ויתור על זכויותיו. ממילא, אין חתימה זו מונעת ממטופל מלהגיש תביעת רשלנות רפואית.

חתימתו של מטופל על טופס הסכמה נוגעת אך ורק לשאלה האם טרם הטיפול הרפואי התמלאה, פורמלית, הדרישה להחתימו על טופס כנ"ל.יש לציין כי בהחתמתו של מטופל על טופס הסכמה אין כדי למנוע, אפריורית, קבלת תביעת רשלנות רפואית המבוססת על טענות בנוגע להסכמתו לטיפול (לדוגמא – אם טופס ההסכמה שעליו הוחתמה המטופלת אינו מציין את הסיכון הרלבנטי שהתממש או את החלופה שנתקיימה לטיפול שהוצע).

 

ניסיונו של המשרד בתביעות רשלנות רפואית בלידה

במהלך השנים המשרד טיפל וממשיך לטפל בהצלחה במספר רב של תיקי רשלנות רפואית בלידה, בהיריון ובתחומים נוספים. לפניכם דוגמאות בולטות:

 

רשלנות רפואית לידה:

  • מקרים שונים של שיתוק מוחין – CP שנגרמו עקב עיכוב בחילוץ מהרחם למרות מצוקה עוברית, או עקב דימום מוחי שנגרם בשל לידת ואקום, כולל דימום מוחי כנ"ל שלא אובחן וטופל במועד לאחר מכן, או עקב רשלנות של מיילדת בלידת בית או עקב חוסר מעקב מספיק אחר מצב הילוד לאחר הלידה.
  • מקרים שונים שבהם הלידה הסתיימה בקרע אימהי דרגה 3-4, כולל בתביעה שבה נפסק סכום הפיצוי הגבוה ביותר בישראל במקרה כנ"ל.
  • מקרים שונים שבהם הלידה הסתיימה באובדן רחם כתוצאה מדימום רחמי מוגבר שאובחן וטופל באיחור.
  • מקרים של תסמונת אשרמן שנוצרה עקב שארית שליה לאחר ניתוח קיסרי, וביצוע גרידה לאחר מכן.

 

רשלנות רפואית בהריון

  • מקרים של מצוקה תוך רחמית ונזק נוירולוגי מסוג שיתוק מוחין שנגרמו עקב פיגור גדילה תוך רחמי – IUGR – שלא זכה להתייחסות מתאימה, כלומר לחילוץ מקדים של העובר לפני שנגרם לו נזק מוחי.

 

  • מקרה של חרשות ונזק מוחי שנגרמו לתינוק שנדבק ב-CMV במהלך ההריון, מבלי שהרופאים המטפלים איבחנו את התופעה במהלך ההריון.

 

  • מקרים של תינוקות שנולדו עם סיסטיק פיברוזיס – CF, או עם תסמונת X שביר, או עם תסמונות גנטיות אחרות, בשל כך שהאם לא הופנתה במהלך ההריון לבדיקות גנטיות מתאימות.
  • מקרים שונים של פטירה עוברית, כולל בתביעה שבמסגרתה נפסק לאם סכום הפיצוי הגבוה ביותר שנפסק בישראל בתביעות כנ"ל.
  • בדיקות הדמיה שנעשו בהריון ולא זיהו מומים עובריים.
  • מקרים של מומי מוח, כדוגמת HPE או דאנדי ווקר, שלא זוהו בסקירות מערכות.
  • מקרים של מומי מוח מבניים שלא זוהו בבדיקת MRI מוח עובר.
  • מקרים של תינוקות שנולדו עם פגמים קשים במבנה הפנים או האוזניים (מיקרוטיה) שלא זוהו כנדרש בסקירת מערכות.
  • תוצאות שגויות של בדיקות גנטיות שבוצעו בהריון.
  • מקרה של בדיקה גנטית ל-X שביר שהניבה תוצאה תקינה, כשבדיעבד התברר כי מדובר בתוצאה שגויה וההריון הסתיים בלידת תאומים שסובלים מ-X שביר.
  • מקרה של בדיקה גנטית לתלסמיה שהניבה תוצאה תקינה, כשבדיעבד ההריון הסתיים בלידת תינוק חולה תלסמיה, ורק אז התברר שתוצאת הבדיקה הגנטית הייתה שגויה.

 

רשלנות רפואית באבחון

  • מקרה של אבחון מאוחר של אנדוקרדיטיס שהסתיים בנזק מוחי לנערה בת
  • מקרה של אבחון וטיפול מאוחר בארוע מוחי שהסתיים במוות.
  • מקרה של אבחון וטיפול מאוחר בסרטן הלשון.
  • מקרים של אבחון מאוחר בתופעה של תסביב אשך – Torsion.

 

מקרים נוספים של רשלנות בלידה

  • פטירת ילוד לאחר הלידה עקב טיפול החייאה לא מספק.
  • מקרה שבו נכרתה לאשה השחלה הלא נכונה.

 

שכר הטרחה שנהוג לשלם בתביעות רשלנות בלידה

בקרב עו"ד רשלנות רפואית בלידה המתמחים בתחום נהוג כי שכר הטרחה הינו על בסיס אחוזים, ותלוי הצלחה. מכאן, שהלקוח אינו נדרש לשלם לעוה"ד שכר טרחה עבור הטיפול בתביעתו, אלא אם הטיפול בתביעה זיכה את הלקוח בפיצוי כספי, שאז שכר הטרחה משולם מאותו סכום פיצוי ועל בסיס אחוזים שנקבעו מראש.

 

ייעוץ בנושאי רשלנות בלידה

כפי שניתן לראות מתוך הסקירה שלהלן למשרדנו המומחיות והניסיון הרב הנדרשים לניהול תביעות מוצלחות בתיקי רשלנות רפואית. אם סבלתם ממקרה של רשלנות רפואית, צרו קשר בהקדם לייעוץ ללא עלות.

תביעות רשלנות רפואית בלידה בהן טיפלנו

  • תביעת רשלנות בלידה שעסקה בלידת ואקום, ושבמהלכה נעשה שימוש מיותר, ומנוגד להנחיות, במכשיר ואקום (שולפן ריק). כתוצאה מהאמור נגרם לתינוק דימום תוך גולגולתי, והוא נותר עם נכות נוירולוגית משמעותית. תביעה זו סוקרה בכתבת תחקיר שפורסמה בתוכנית "בולדוזר" של מיקי רוזנטל.
  • תביעה על רשלנות בלידה שנערכה בבית. המיילדת באותה פרשה איבחנה את המצוקה העוברית שנוצרה במהלך הלידה, ואף לא ביצעה לתינוקת טיפול ההחייאה כנדרש בסמוך לאחר הלידה. כתוצאה מהאמור, מוחה של התינוקת נפגע, והיא נותרה עם שיתוק מוחין. תביעה תקדימית זו של רשלנות בלידה סוקרה הן בעיתונות הכתובה, והן בטלוויזיה בכתבת תחקיר שפורסמה בערוץ 10.
  • תביעות נוספות שניתן להכניסן לקטגוריה של רשלנות בלידה הינן תביעות על רשלנות רפואית במעקב שנעשה בביה"ח אחר מצב הילוד, בסמוך לאחר הלידה. בתיק אחד שבטיפול המשרד, צוות הפגייה לא זיהה במועד דימום מוחי שהלך והתפתח לאחר לידת ואקום. כתוצאה מכך התינוק הפסיק לנשום, ועקב האמור נותר עם שיתוק מוחין. בתיק אחר המדובר היה באירוע הפסקת נשימה שפקד את התינוק בסמוך לאחר הלידה, ועוד כאשר הוא ואמו היו בחדר הלידה. אף במקרה זה התינוק נותר כתוצאה מאירוע הפסקת הנשימה הממושך עם שיתוק מוחין.
  • תביעות על רשלנות בלידה שכתוצאה ממנה נגרם ליולדת קרע דרגה 4. במקרה אחד דובר על רשלנות בלידה שהתבטאה בלידת מלקחיים שגרמה לקרע דרגה 4, וזאת הגם שבנסיבות המקרה נכון היה להעמיד בפני היולדת, עוד קודם, את האופציה לסיים את הלידה בניתוח קיסרי ולחילופין בלידת מלקחיים. במקרה אחר דובר על רשלנות בלידה שגם היא הסתיימה בלידת מלקחיים שבוצעה מבלי להכין כנדרש את היולדת, ומבלי לקבל את הסכמתה לפרוצדורה. תיק נוסף של רשלנות בלידה עסק בלידה שהשלב השני שלה נמשך מעבר לטווח הזמנים הנורמטיבי, כשתוצאה מכך נגרם ליולדת קרע דרגה 4.

במצב שבו הלידה מסתיימת בנזק לילוד או ליולדת, ובפרט בהתרחש איזה מהמקרים שנזכרים בדוגמאות הנ"ל, יש לשקול התייעצות ופניה למומחה בתחום רשלנות רפואית בלידה כדי שיבדוק האם הנסיבות מצדיקות הגשת תביעת רשלנות בלידה. משרדנו מתמחה בתביעות בנושא זה.

לסיכום

מאמר זה סוקר נושא לא קל של תביעות רשלנות רפואית בלידה. הדרך הנכונה לקדם את הטיפול בעניינכם, הוא ליצור קשר, ללא דיחוי, עם משרד עו"ד המתמחה בתחום לבחינת המקרה וסיכויי התביעה.  עם כל הקושי ומתוך הניסיון הרב של משרד עו"ד א. שמואלי המתמחה בתחום רשלנות רפואית בלידה, הפיצויים הנפסקים למשפחות אשר ניזוקו במקרים מצערים אלה הם משניי חיים ומסייעים לאותן משפחות ברמה היום יומית להמשיך לנהל את חייהם ולהתמודד עם הטיפולים הנדרשים.

תביעות רשלנות רפואית בלידה של המשרד

ומאמרים בנושא